Inkontinens urinlekkasje
Definisjon: Ufrivillig vannlating eller urinlekkasje, urininkontinens.
Klassifisering:
Lett - dråpelekkasje 1-2 ganger per måned
Moderat - dråpelekkasje daglig
Alvorlig - større lekkasjemengder minst én gang i uken.
Stressinkontinens
- Utgjør ca 50% av alle kvinner med urinlekkasje.
- Tilstanden skyldes utilstrekkelig lukkefunksjon i urinrøret, enten som følge av svekket lukkemuskel eller svekket støtteapparat i blærebunnen, spesielt omkring urinrøret.
- Tilstanden gir lekkasje når du hoster, nyser eller gjør andre aktiviteter som øker det trykket i magen; det er små mengder urin som lekker.
Urgeinkontinens
- Utgjør 10-15% av alle kvinner med urinlekkasje.
- Tilstanden gir plutselig og sterk vannlatingstrang som ofte fører til lekkasje. Kvinnen klarer i typiske tilfeller ikke å avbryte urinstrømmen og det tømmer seg en større mengde urin.
- Hos noen arter tilstanden seg som en hyppig og sterk trang til vannlating, uten at det oppstår lekkasje (urgesyndrom).
Blanding inkontinens
- Utgjør 35-50% av alle tilfeller, er vanligst hos eldre.
- Kombinasjon av stress- og urge-typene.
Analinkontinens
Analinkontinens er ufrivillig lekkasje av avføring og/eller luft. Endetarmen er siste del av fordøyelseskanalen og gir beskjed til hjernen om avføringstrang ved oppfylling. Å kunne utsette avføring eller holde igjen luft er en kompleks handling, og skader på nerver, bekkenbunnsmuskler eller slimhinne kan svekke funksjonen.
Underlivsprolaps
Underlivsprolaps skyldes at en eller flere av bekkenorganene (urinblære, livmor, tarm eller endetarm) presser seg ned i skjeden. Symptomer på underlivsprolaps er ofte tretthet, tyngdefølelse og ubehag i underlivet, og du kan ha en følelse av at noe holder på å ramle ut.
Risikofaktor
Urin-, analinkontinens og underlivsprolaps deler mange av de samme risikofaktorene, der svangerskap og fødsel er to av de hyppigst utløsende årsakene. En voksende livmor gir gradvis økt trykk på blære og tarm, og forekomsten av inkontinens er økende utover i svangerskapet. Belastningen bekkenbunnen utsettes for under en fødsel, kan gi skader i form av overstrekk og avriving av muskelfibre og nerver. Dermed reduseres støttefunksjonen i skjedevegg og bekkenbunn. Risikoen for inkontinens og underlivsprolaps øker ved enkelte nevrologiske sykdommer, kronisk forstoppelse, kirurgiske inngrep, strålebehandling og overvekt. Overgangsalder og hormonelle endringer påvirker også funksjonen i bekkenbunnen. I tillegg svekkes muskulaturen i underlivet gradvis med årene.
Hva kan jeg gjøre?
Det er mulig å forebygge og behandle urinlekkasje på en enkel måte. Vitenskapelige studier viser at en godt trent bekkenbunnsmuskulatur kan trekke seg raskere og sterkere sammen når det er behov for å holde igjen for urin, avføring eller luft. Forskning har vist at bekkenbunnstrening, også under svangerskap og etter fødsel, har god efekt på forebygging og behandling av inkontinens og underlivsprolaps. Også eldre har god efekt av styrketrening.
Av kvinner med stressinkontinens opplever svært mange å bli bedre, eller helt bra, etter intensiv bekkenbunnstrening. I tillegg vil noen oppleve mer velvære med seksuallivet med en sterkere bekkenbunn.
Behandlinger for Inkontinens urinIekkasje
Manuell behandling med fysioterapi
innebærer direkte kontakt med fysioterapeuten hvor det benyttes manuelle teknikker i forbindelse med behandlingsbenk. Denne formen for behandling knyttes ofte opp mot et veiledet treningsprogram som er laget for å normalisere muskulære og artikulære forhold hos pasienten. Hvilke behandlingstiltak som blir igangsatt er basert på klinisk erfaring og dokumentert effektive metoder.
Les mer om manuell behandling hos fysioterapeut
Bekkenbunnstrening
Under ett svangerskap svekkes bekkenbunnsmuskulaturen. Både på grunn av økende hormoner, men også på grunn av vekt av foster og fostervann i livmoren. En svak bekkenbunnsmuskulatur kan medføre manglende kontroll på urin- og endetarmsåpning. 30-40 % av gravide kvinner opplever lekkasje av urin under svangerskapet, og nesten like mange har fortsatt plagene etter fødsel. Det er mulig å forebygge og behandle urinlekkasje på en enkel måte.
Les mer om Bekkenbunnstrening
Vår spesialist på dette feltet er:
Marie, velg henne når du booker time online.