Bekkenløsning

Under svangerskap skal bekkenet utvide seg og lage mer rom i fødselskanalen som en forberedelse til fødsel, dette kaller vi normal bekkenløsning. Dette skjer hos alle gravide kvinner. Noen opplever likevel smerter i bekkenområdet, og det kalles bekkenleddssmerter.

Ca. 50 % av alle gravide har plager i rygg eller bekken i løpet av svangerskapet.

Smertene kan oppstå når som helst i svangerskapet eller under fødselen. Smertene er ikke farlige, men et varsel om at du må ta hensyn til kroppen din.

Ofte kan smertene reduseres eller forsvinne helt ved reduksjon av det som framprovoserer smertene og et hensiktsmessig aktivitetsnivå. Dersom du skulle oppleve at smertene ikke gir seg, kan du ha nytte av fysioterapi.

Hva sier forskningen?
Forskning viser at individuelt tilpasset behandling og trening hos fysioterapeut som er spesialisert på området, fører til reduserte smerter og mindre sykemelding.
I behandling er det viktig å finne ut hvilken type bekkenløsning du har, for så å jobbe ut ifra dette. Behandlingen er individiell og bygger ofte på veiledning og råd, bløtvevsbehandling, mobilisering og spesifikke bekkenøvelser til rett tid.

Trening som innebærer støtbelastning og store bevegelser med beina fra hverandre kan provosere, og bør utøves med forsiktighet. Aktiviteter som kan vere hensiktsmessig og gode er for eksempel styrketrening i slynger og kondisjonstrening på fitnessball.

Tips og råd!

  • Respekter smertegrensen. Smerte er et signal fra kroppen som forteller deg at du bør sette ned tempoet. Beveg deg på måter som gjør minst mulig vondt. Hvil før du får vondt!
  • Ta hyppige pauser. Med hyppige pauser unngår du å utsette kroppen for overbelastning som kan resultere i smerter. Det er svært viktig at du også på jobben får anledning til å ta regelmessige pauser. Snakk med arbeidsgiveren din om dette. Det kan være det som avgjør om du klarer å være i jobb ut svangerskapet.
  • Rolige bevegelser. Unngå brå bevegelser og vridninger. For store bevegelser fører ofte til smerter. Gå så rolig og avslappet som du kan. Tilpass skrittlengden etter smertene.
  • Reduser daglige gjøremål. Be om hjelp til for eksempel støvsuging, gulvvask, handling og tunge løft. Hold det som skal bæres tett inntil kroppen. En stresset hverdag kan øke plagene.

Gode hvilestillinger!

  • Finn gode sittestillinger. Varier stilling, ikke sitt for lenge i ro. Gjerne sitt overskrevs på stolen med stolryggen foran deg og en pute foran magen.
  • Finn gode hvilestillinger. For en god avlastning for bekkenet: legg deg på siden med en pute mellom knærne og anklene.
  • Hviler du på ryggen kan en ekstra pute under sitteknutene gi god støtte for bekken og korsrygg.

Behandling for bekkenløsning

Trening som gravid
Trening og fysisk aktivitet bidrar til å forberede kroppen til fødselen og barseltiden. Friske gravide anbefales derfor å holde seg aktive. Etter fødselen kan du starte opp med trening så raskt som du føler for det.
Les mer om trening som gravid

Bekkenbunnstrening
Under ett svangerskap svekkes bekkenbunnsmuskulaturen. Både på grunn av økende hormoner, men også på grunn av vekt av foster og fostervann i livmoren. En svak bekkenbunnsmuskulatur kan medføre manglende kontroll på urin- og endetarmsåpning. 30-40 % av gravide kvinner opplever lekkasje av urin under svangerskapet, og nesten like mange har fortsatt plagene etter fødsel. Det er mulig å forebygge og behandle urinlekkasje på en enkel måte.
Les mer om bekkenbunnstrening

Treningsvideoer
Se våre treningsvideoer for gravide.

Våre spesialister på dette feltet er:

Marie og Nils, velg en av dem når du booker time online.

Finn ledig time hos våre eksperter