akillestendinopati

Gjentatte belastninger over tid utsetter akillessenen for belastningsskade, og dette kan føre til akillestendinopati. Utøvere og mosjonister som driver med løping, sprint og hopp, er spesielt utsatt.

Akillestendinopati ble tidligere kalt «senebetennelse i akillessenen», men siden det ofte ikke er snakk om noen betennelse, bruker vi i dag i stedet betegnelsen tendinopati.

Det kan forenklet forklares som «smertefull sene».
Akillestendinopati oppstår gjerne i perioder der treningsintensiteten eller treningsvolumet trappes opp. Endring av treningsunderlag eller sko kan muligens også spille inn. Ofte er hardt underlag eller mye motbakke en vesentlig faktor.

Kroppens sterkeste
Akillessenen er felles for de bakre leggmusklene Gastrocnemius og Soleus, og det er den sterkeste og tykkeste senen i menneskekroppen. All vektbærende tyngde og kraft i frasparket går gjennom denne senen ved gåing eller løping.

Symptomer og tegn
Symptomene varierer fra utøver til utøver. Vanligvis kjenner man morgenstivhet, smerte og ømhet i senen under eller etter aktivitet. Symptomene kommer oftest gradvis, men kan oppstå akutt etter en rask økning i treningen. Mange har akillesproblemer i flere måneder eller år. Det er viktig å ikke ignorere smerten, men heller sjekke opp i plagene.

Diagnose
Det er flere tilstander som kan ha samme symptombilde som akillestendinopati. Smerter ved trykk med fingeren på enten midtre del av senen eller senefestet er vanlig. Ultralyd eller MR-bilder kan være nyttig for å stille diagnosen.

Behandling
Et systematisk treningsprogram er den viktigste behandlingen. Eksentrisk trening (der man trener leggmusklene samtidig som de forlenges), har vist gode resultater for akillestendinopati. Programmet består av øvelser to ganger daglig i 3 til 6 måneder, og styres av fysioterapeut. I denne perioden må idrettsaktivitet tilpasses smerten. Litt smerte er greit. I noen tilfeller der treningsbehandling ikke gir effekt, er trykkbølge aktuelt. Platerik Plasma injeksjon (PRP) kan vere aktuelt dersom man ikke blir bra av trening/trykkbølge.

Prognose
Med riktig behandling kan de aller fleste gå tilbake til tidligere aktivitetsnivå og kanskje være enda sterkere enn før da man har systematisk trening leggmuskulaturen over tid.

Behandling for Akillestendinopati

Et systematisk treningsprogram er den viktigste behandlingen. Eksentrisk trening (der man trener leggmusklene samtidig som de forlenges), har vist gode resultater for akillestendinopati. Programmet består av øvelser to ganger daglig i 3 til 6 måneder, og styres av fysioterapeut. I denne perioden må idrettsaktivitet tilpasses smerten. Litt smerte er greit.

Trykkbølgebehandling
Trykkbølgebehandling kan på noen få behandlinger dempe eller fjerne kroniske plager i muskler eller sener. Nyere forskning viser at kroniske smertetilstander ofte er resultat av en mislykket reparasjon fra kroppens side, der for eksempel arrdannelse i vev kan forårsake plager. Siden kroppen ikke selv klarer å ødelegge vev som har vokst feil, får du kroniske smerter.
Under trykkbølgebehandling sendes trykkluft gjennom et håndsett mot området som skal behandles.
Erfaring viser at 4 av 5 pasienter blir smertefrie og/eller funksjonsfriske etter trykkbølgebehandling.
Les mer om trykkbølgebehandling.

Vår ekspert på dette feltet er:

Marie, velg henne når du booker time online.

Finn ledig time hos vår ekspert